Πάτμος

Η Πάτμος είναι γνωστή ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά, το οποίο οφείλεται στην απαράμιλλη ομορφιά και στα γραφικά τοπία της. Είναι μέρος των Δωδεκανήσων, και βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Είναι γνωστή ως το νησί της Αποκάλυψης λόγω του Ευαγγελιστή Ιωάννη ο οποίος ευρισκόμενος σε εξορία στο νησί, είδε το όραμα και έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης. Συνεπώς, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι η Πάτμος αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Η έντονη θρησκευτική και ιερή ατμόσφαιρα που είναι διάχυτη σε όλο το νησί τονίζεται από την παρουσία των μοναστηριών και εκκλησιών που είναι διασκορπισμένα στο νησί.

Αξιοθέατα

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τα έθιμα που ανάγονται στην Καινή Διαθήκη και αναβιώνονται κάθε χρόνο το Πάσχα είναι τα ακόλουθα:

 • Η Τελετή του Νιπτήρος: Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία του Δημαρχείου, ο Ηγούμενος της Μονής, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών, οι οποίοι κάθονται σε μια εξέδρα όπως οι μαθητές του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την εξέδρα και αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.
 • Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης: Τη Μεγάλη Παρασκευή επισκέπτες και ντόπιοι ανηφορίζουν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη για να συμμετάσχουν σε μια μοναδική τελετή ιερής κατάνυξης. Το ίδιο βράδυ, οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού θα ακολουθήσουν την πένθιμη πορεία τους συνοδευόμενοι από τον κλήρο και τους πιστούς μέσα από τα καλντερίμια του νησιού για να συναντηθούν στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.
 • Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονή ανοίγει και πάλι τις πύλες της για να μας υποδεχθεί για τη λειτουργία της Ανάστασης. Μια ιδιαίτερη αναστάσιμη λειτουργία όπως λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Χριστιανοσύνης. Όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» τα βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό και οι πιστοί θα κατηφορίσουν προς τις ταβέρνες του νησιού για να αναζητήσουν τοπικά πασχαλινά εδέσματα, καθώς η σαρακοστιανή νηστεία έφτασε πια στο τέλος της. (Σας θυμίζουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος σε ολόκληρο το νησί).
 • Η «Ακολουθία της Αγάπης» θα κλείσει με τον πιο μεγαλειώδη συγκινησιακά τρόπο το τελετουργικό που ύμνησε τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση του. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στη Μονή του Αγίου Ιωάννη η λειτουργία αυτή είναι αφιερωμένη στη δεύτερη Ανάσταση, μετά το πέρας της οποίας ο Ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους παρευρισκομένους, μια κίνηση που συμβολίζει την αέναη αναγέννηση της ζωής και της φύσης.


Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να παρακολουθήσετε αρκετές θρησκευτικές εορτές και εκδηλώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες.

 • 7 Ιουλίου: Εκκλησία Αγίας Κυριακής: το εκκλησάκι που ανήκει στο συγκρότημα του Patmos Paradise γιορτάζει με τέλεση λειτουργίας. Επίσης, τελείται και εσπερινός την προηγουμένη της εορτής. Η γιορτή συγκεντρώνει πιστούς από όλο το νησί.
 • 27 Ιουλίου: Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονος: είναι χτισμένη στο νησάκι Χιλιομόδι όπου μπορείτε να πάτε με βάρκα)
 • 5 Αυγούστου: Εκκλησία Μεταμόρφωσης στο χωριό του Κάμπου
 • 15 Αυγούστου: Η Κοίμηση της Θεοτόκου
 • 23 Αυγούστου: Η Εκκλησία της Παναγίας του Ερημητηρίου στο Αγριολιβάδι
 • 26 Σεπτεμβρίου: Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και το Μοναστήρι του Απόστολου Ιωάννη
 • Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, το οποίο διοργανώνεται στο νησί πάνω από 10 χρόνια. Διαρκεί 10 μέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου και πολλοί επισκέπτες οργανώνουν την παραμονή τους με σκοπό να είναι παρόντες κατά την διεξαγωγή του.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι στις παραπάνω εορτές προστίθενται εκδηλώσεις όπως το beach party στο Αγριολιβάδι στις 13 Αυγούστου, το beach party στον Κάμπο και το πανηγύρι στην Παναγία του Γεράνου στις 15 Αυγούστου.

BOOK NOW
Άφιξη
Νύχτες
Δωμάτια
Ενήλικες
Παιδιά
Κωδικός

Patmos Paradise Hotel

Kambos, 85500 − Patmos | Dodecanese − Greece

t: +30 22470 32624, +30 22470 32646

t: +30 22470 32668, +30 22470 32741

f: +30 22470 32740

info@patmosparadise.com